Pizza med mozzarella, squash och parmaskinka

Hemlagad pizza är så gott och roligt att göra!

( 4 små pizzor)

  • 0,5 st sats deg till pizzabotten ( se recept nedan )
  • 2,5 dl pizzasås ( se recept nedan )

Att lägga på pizzan ( förslag )

  • 150 g mozzarellaost, skivad
  • 1 st liten squash, tunt skivad
  • 100 g parmaskinka, tunt skivad
  • 30 g parmesanost

Mozzarellaost blir extra god på pizza. Köp helst den äkta som är gjord på buffelmjölk – om den finns i din butik.

1 st pizzabottensats ( recept )

  • 25 g jäst
  • 3,5 dl vatten, ljummet (37°)
  • 1 dl grahams- eller rågmjöl
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 1 dl polenta, till utbakning

En god pizzabotten där grahams- eller rågmjöl ger fyllig smak.
Använder du polenta till utbakning får pizzorna en god krispig botten.

  1. Finfördela jästen och lös upp den i vattnet. Blanda i olivolja, grahams- eller rågmjöl, salt. Arbeta in vetemjöl tills det blir en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakning.
  2. Arbeta degen 4-5 min för hand i bunken eller 1 min i matberedare.
    Låt degen jäsa ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225°. Strö ut lite polenta och vetemjöl på arbetsbänken och baka ut rundlar ca 20 cm i diameter. Lägg bottnarna på lättoljade plåtar, täck med duk. Låt jäsa ca 10 min innan fyllningen läggs på.

1 st enkel pizzasås ( recept )

  • 4 msk olivolja
  • 3 st vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 0,5 tsk röd chili, torkad och grovstött
  • 800 g krossade tomater
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 knippe färsk basilika
  • 2,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Såsen håller sig upp till en vecka i kylen så gör en ordentlig sats! Du kan även frysa in för att ha färdigt när det är bråttom. Du kan även använda den som en god pastasås.

  1. Hetta upp olivolja i en kastrull, fräs vitlök och chili på låg värme någon minut.
  2. Blanda i krossade tomater. Låt såsen sjuda långsamt utan lock på låg värme ca 30 min.
  3. Tillsätt tomatpuré, strimlad basilika, salt och peppar. Låt såsen svalna innan den breds på pizzan.

Gör så här för att baka ut pizzan när allt är förberett

1. Sätt ugnen på 225°. Dela degen i 4 delar och baka ut enligt grundreceptet på pizzabotten. Låt pizzorna jäsa ca 10 min innan fyllningen läggs på.
2. Fördela pizzasåsen jämnt över pizzorna. Lägg på mozzarella varvad med squash. Grädda pizzorna längst ned i ugnen ca 12 min.
3. Lägg parmaskinka på de ljumma pizzorna och hyvla över lite parmesanost.