Paj med tomat, salami och parmaskinka

En mycket god paj för dig som älskar parmaskinka.

Pajdeg:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 msk vatten
  • 1 st pajform, rund, ca 24 cm i diameter

Fyllning:

  • 4 st tomater
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 4 st sardeller
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 100 g mozzarella
  • 1 dl oliver
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 80 g italiensk salami, tunt skivad
  • 80 g parmaskinka, tunt skivad

Gör så här

  1. Blanda mjöl och smör i en skål eller en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten så det blir en fast deg.
  2. Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten och upp på kanterna i formen. Nagga botten och ställ den i kylen minst 30 min.
  3. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök ca 1 min. Finhacka sardellerna och blanda ner dem samt svartpeppar. Lägg i tomatbitarna och stek ytterligare ca 2 min.
  5. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  6. Skär mozzarellan i bitar och fördela dem på pajbottnen. Bred ut tomatblandningen ovanpå och lägg i oliverna. Vispa samman ägg och grädde. Häll på äggblandningen.
  7. Grädda pajen mitt i ugnen ca 15 min. Tag ut den och lägg på salami och parmaskinka i luftiga rullar. Grädda ytterligare ca 15 min. Servera pajen varm tillsammans med en grönsallad.